Ogledala za auto pružaju sigurnost sa svih strana

Udobnost tijekom vožnje, osobito u gustom prometu, ne može biti zagarantirana ako auto nije opremljen kvalitetnim i pouzdanim dijelovima za vožnju, a u njih pripadaju i ogledala za auto.

Ogledala ili retrovizori su jedna od komponenti koja može jako podignuti razinu sigurnosti tijekom vožnje i osigurati dobru preglednost ceste u svim smjerovima. Ovo je osobito važno u ekstremnijim uvjetima vožnje na cesti, kao što su:

  • jaka magla 
  • slaba vidljivost
  • kiša 
  • snijeg

Ogledala za auto nam pružaju komociju u vožnji i jedan su od alata kojeg jako puno koristimo na cesti, a da nismo svjesni koliko je važan za nas.

Kako izabrati dobro ogledalo za auto?

Iako se na tržištu nalazi jako puno modela, dizajna, boja i brendova, retrovizori za auto moraju zadovoljiti tek nekoliko faktora. Jedan od tih faktora je kompatibilnost s automobilom, ponajprije što se tiče veličine, a zatim i načina ugradnje. 

Ogledala za auto nam pružaju komociju u vožnji
Ogledala za auto nam pružaju komociju u vožnji i jedan su od alata kojeg jako puno koristimo na cesti, a da nismo svjesni koliko je važan za nas.

Iako se većima ogledala za automobile čini sličnima ona ipak nisu univerzalna i svi automobili nemaju identične primjerke. Većina modela auta ima retrovizore različitih veličina, a neki imaju i ugrađena svjetla pa je na vama da izaberete model koji vam odgovara i koji će odgovarati vašem financijskom budžetu.

Jedna od karakteristika koja je jako bitna za ogledala za auto je njihova fleksibilnost. Bitno je da se mogu zakretati i prilagođavati vama i vašoj visini, ali i vozaču koji možda dolazi iza vas. Ako se retrovizor ne pomiče barem nekoliko centimetara gore – dolje i lijevo – desno, tada nije dovoljno fleksibilno.

Kvaliteta ogledala može biti presudna tijekom vožnje 

Kvaliteta zrcala je jako bitna, ali obično njegova kvaliteta raste s cijenom. Stoga je kupnja jako jeftinog ogledala za auto obično loša odluka. Ako ste u prilici kupiti modernije ogledalo s konveksnim staklom bit ćete oduševljeni njegovim mogućnostima hvatanja svih nedostupnih kutova. Za takva je modernija ogledala potrebno određeno vrijeme prilagodbe jer se radi o drugačijem staklu i potrebno je malo vremena da savladate orijentaciju pomoću njih.

Postoji jedna zanimljivost vezana uz retrovizore, a to je da svaki od retrovizora u vašem automobilu pokazuje drugačiju vrstu slike, a toga možda uopće niste svjesni. Naime, jedino vaš unutrašnji retrovizor (ogledalo koje se nalazi s unutarnje strane prednjeg stakla) pokazuje stvarnu sliku prometa i točnu udaljenost između vas i vozača koji se nalazi iza vas.

Lijevi bočni retrovizor pokazat će vam sve objekte manjima nego što u stvari jesu, a onaj s desnog boka će ih pokazati čak i manjima nego što to čini lijevi retrovizor.

Čitajte i sljedeći članak: Ne podcjenjujte važnost blatobrana na autu

Blatobrani na automobilu dijelovi su njegove zaštite ta ga štite od raznih kamenčića, prskanja vode i blata te raznih nečistoća.

Članci iz iste kategorije