Sve veća zastupljenost toplinskih pumpi u kućanstvu

Pogledate li malo situaciju na tržištu danas, primijetit ćete da se se koriste razni nazivi za istu stvar. Tako se uz uobičajeni naziv toplinska pumpa mogu pronaći i izrazi poput toplinska crpka ili dizalica topline. Bitno je samo napomenuti da je ovdje riječ o potpuno istom uređaju, samo se koriste različiti nazivi. 

Ona se koristi kako bi se iskorištavala toplina iz okoliša koja je dostupna tijekom cijele godine. Jedan takav uređaj je danas dovoljan da proizvode dovoljno topline za grijanje jedne cijele kuće. U Hrvatskoj se danas koristi sve više, dok se u nekim razvijenim zemljama, primjerice u Švicarskoj i Švedskoj, koriste prilikom gradnje mnoštva novih kuća.

Toplinske pumpe za kućanstvo
Toplinske pumpe za kućanstvo rade na sličnom principu kao i hladnjak, samo na obrnuti način.

Način rada toplinske pumpe

Toplinske pumpe za kućanstvo rade na sličnom principu kao i hladnjak, samo na obrnuti način. Hladnjak hladi, dok toplinske crpke griju. Energija iz okoline se pomoću radne tvari prenosi do kompresora. Zadaća kompresora je da ju tlači zbog čega dolazi do povećanja njezine temperature. Iako su sastavljene od više dijelova, osnovni dijelovi toplinske pumpe su:

  • Kondenzator
  • Kompresor
  • Isparivač
  • Ekspanzijski ventil

Svaki od tih dijelova ima određenu funkciju i samo njihovim zajedničkim ispravnim funkcioniranjem će sustav grijanja ispravno raditi. 

Potreba za električnom energijom

Kako bi toplinska pumpa mogla grijati prostor, ona iz okoline uzima toplinu. No, da bi cijeli sustav normalno funkcionirao, potrebna je električna energija, odnosno struja. A ovdje vrijedi istaknuti najveću prednost toplinske pumpe u odnosu na konvecionalne sustave grijanja. Naime, ona za svaki potrošen kilovat električne energije proizvode od 2 do 4 puta više besplatne toplinske energije.

Stavite li sve ovo na papir, vidjet ćete da na ovaj način možete poprilično uštedjeti na računima za grijanje. Naravno, ovaj omjer ovisi o više čimbenika, a jedan od njih je svakako i kvaliteta dizalice topline.

Uređaji za grijanje u trgovinama

Tražite li idealno rješenje za grijanje u svom domu, preporuka je da posjetite neku specijaliziranu trgovinu s takvim uređajima. Tamo možete dobiti kvalitetan savjet prodavača koji će vam na temelju podataka koje mu iznesete (veličina kuće ili stana, željeni budžet za kupnju i sl.) dati najbolji prijedlog za kupnju. 

Iako će vam na prvu možda neki uređaj za grijanje izgledati skupo, razmišljajte dugoročno i o tome koliko ćete uštedjeti na računima ako se odlučite za neki bolji model.

Čitajte i sljedeći članak: Komode su idealne za popunjavanje prostora

Prilikom uređenja stana možete se odlučiti za komode za hodnik, spavaću sobu ili kupaonicu. One su praktičan komad namještaja koji će vam poslužiti za odlaganje stvari koje često koristite.

Članci iz iste kategorije