Kako postati resident Slovenije?

Za osnivanje firme ili kupnju nekog poduzeća, prema slovenskim zakonima nije obavezno postati resident Slovenije. Zbog direktive Europske unije, omogućeno je svim građanima koje su članice unije da svoje poslovanje krenu ili presele u bilo koju državu, pa tako i u Sloveniju. Postati resident Slovenije možete zbog toga što su porezi u državi znatno manji od nekih ostalih članica Europske unije, poput primjerice Italije. Sve o tome kako se preseliti u Sloveniju i koje su sve opcije saznajte kroz tekst.

Osnovno prebivalište u Sloveniji

U slučaju da ste se kao poduzetnik odlučili na preseljenje u Sloveniju i planirate tamo započeti ili prebaciti svoje poslovanje, postoje dvije stvari koje morate učiniti. Prva je da iznajmite mjesto stanovanja u Sloveniji i na taj način postanete resident Slovenije.

Resident Slovenije

Na tom mjestu možete registrirati vaše prebivalište. Druga je da imate radno mjesto u Sloveniji. Temeljem ova dva preduvjeta, ProTax tvrtka može podnijeti zahtjev da prijavite prebivalište, a u slučaju da nemate riješeno mjesto gdje bi to bilo, može Vam pomoći i da pronađete stan ili kuću u Sloveniji koju ćete unajmiti ili pak kupiti.

Porezno boravište u Sloveniji

Iznad osnovnog mjesta prebivališta, potrebno je i porezno boravište. Za prijavu i dobivanje poreznog prebivališta, morate učiniti prvo osnovna dva uvjeta s kojima ćete dobiti pravo na zahtjev za prebivalištem. Osim njega, potrebno je plaćati socijalne doprinose u Sloveniji minimalno 6 mjeseci. ProTax tvrtka osigurava različite radne ugovore za svoje klijente.

Registracija kod AIRE u Italiji

Talijanski državljani nakon što su boravili na poreznoj Slovenije, mogu se prijaviti u AIRE registar. To je registar Talijana koji imaju prebivalište u inozemstvu, a obavlja se u Talijanskoj ambasadi u Sloveniji. Talijanski konzulat ili veleposlanstvo će s općinom u kojoj imate prebivalište dogovoriti brisanje iz registra stanovnika i nakon toga se možete upisati u AIRE registar

Promjena prebivališta iz Italije u Sloveniju traje u prosjeku oko 7 mjeseci, a za to vrijeme potrebno je odraditi sve korake koje smo naveli u tekstu. Nakon što ste obavili sve korake, Vi ste sigurni da talijanske porezne vlasti nemaju mogućnosti dirati Vaš profit ostvaren u inozemstvu i na taj način imate znatno manje porezne obveze nego što bi imali u Italiji. ProTax firma ima dugogodišnje iskustvo u radu i može Vam znatno olakšati put da postanete resident Slovenije i na taj način znatno smanjiti porezne obveze koje imate.

Članci iz iste kategorije