Lijepo postavljena kupaonska rasvjeta će kupaonicu učiniti privlačnijom

Nakon kupnje nove kuće ili stana, jedan od sljedećih koraka će biti njihovo opremanje rasvjetom. Najviše vremena ćete vjerojatno potrošiti na odabir i kupovinu rasvjete za dnevni boravak budući da je to prostorija u kojoj ćete svakog dana provesti najviše vremena. No, kupaonska rasvjeta je također vrlo važan oblik rasvjete jer ima funkcionalni i dekorativni karakter. U kupaonici će vam dobra rasvjeta olakšati razne radnje, poput tuširanja, brijanja i sličnog. U isto vrijeme će se lijepo uklopiti u prostor i s dobro odabranim rasvjetnim tijelima, kupaonica će zablistati.

Kupaonska rasvjeta na stropu

Kupaonska rasvjeta koja se postavlja na strop kupaonice je najbitniji oblik rasvjete. Mnogi se za ovu svrhu odlučuju za plafonijere koje prekrivaju žarulju. To je odlično rješenje jer su u tom slučaju žarulja i ostali dijelovi zaštićeni od mogućeg štrcanja vode. Osim samog odabira izgleda plafonijere ili nekog drugog oblika stropne lampe, vrlo je bitno izabrati odgovarajuću snagu žarulje. Imajte na umu da ukoliko kupujete neki oblik stropne lampe koja je tamnijih nijansi i u potpunosti prekriva žarulju, bit će vam potrebna žarulja veće snage.

Ostala kupaonska rasvjeta

Kupaonska rasvjeta koja se postavlja iznad ogledala, koji je dio gotove svake kupaonice, je uz stropnu rasvjetu najčešći oblik kupaonske rasvjete. Ona je odličan funkcionalni dodatak svakoj kupaonici jer puno vremena se provede pred ogledalom, a kupaonska rasvjeta – Volino – ovog tipa nam u tom slučaju pomaže da sve bolje vidimo i manje naprežemo oči. Žarulje koje se koriste u ove svrhe ne bi trebale biti prejake jer će imati suprotan učinak od onoga što želimo.

Osim ovih tipova, kupaonska rasvjeta se može postavljati i na razna druga mjesta u kupaonici. Primjerice, neki kupaonski ormarići dolaze s ugrađenim lampicama na policama. Isto tako, moguće je postavljanje raznih ukrasnih lampica po zidovima. Glavna funkcija tih lampi je dekorativna jer one više služe kako bi kupaonica efektnije izgledala.

Poželjno je samo pripaziti na količinu rasvjetnih tijela koja se postavlja u kupaonici. U kupaonici se uglavnom nalaze pločice na podu i zidovima kao i nekoliko kupaonskih ormarića. Sve te površine često su vrlo sjajne i reflektirajuće te odbijaju svjetlost pa ukoliko se postavi previše rasvjetnih tijela, svjetlost će se odbijati od tih svih površina i boravak u kupaonici neće biti ugodan.

Članci iz iste kategorije