Alergije kod pasa su učestala pojava

Alergije kod pasa su učestala pojava

U životinjskom svijetu vrlo često dolazi do razvoja raznih bolesti i nepovoljnih stanja, kao što je primjerice alergija kod pasa. Naime, ova pojava je vrlo česta i ne treba zanemarivati njezine simptome jer prilikom zanemarivanja može doći do razvoja ozbiljnijih zdravstvenih stanja.

Simptome alergije kod pasa najbolje će prepoznati veterinar, zbog čega je vrlo važno psa redovito voditi na kontrole, no neke simptome mogu prepoznati vlasnici i važno je da te simptome prate da vide kada se točno javljaju, koliko često se javljaju te kakva je reakcija psa. Nakon toga se u dogovoru s veterinarom može krenuti u liječenje i otkrivanje primarnih uzroka.

Alergijski svrbež 

Kada govorimo o simptomima alergije kod pasa, tada je jedan od najčešćih simptoma i onih koje je najlakše primijetiti kao vlasnik psa svakako pojava svrbeža. Iako mnogi pojavu svrbeža kod pasa tumače kao pojavu buha i krpelja, tome ipak nije tako. Naime, alergija kod pasa izaziva svrab koji vrlo često može biti ozbiljan do te mjere da se psi češu do krvi. 

Simptome alergije kod pasa najbolje će prepoznati veterinar
Alergija kod pasa izaziva svrab koji vrlo često može biti ozbiljan do te mjere da se psi češu do krvi. 

Svrbež se u tom slučaju najčešće lokalizira na stražnjim nogama, leđima te trbuhu, a osim njega dolazi i do probavnih smetnji kao što je proljev, zbog čega je svakako važno uključiti terapiju, promijeniti način prehrane i dodatno hidrirati psa.

Alergeni koji uzrokuju alergije kod pasa

Govorimo li o alergiji kod pasa, tada je važno biti upoznat s najčešćim alergenima koji je uzrokuju, a stručnjaci navode kako su se kao najčešći pokazali:

  • Trava
  • Slina buhe
  • Okoliš

Ono što je svakako važno napomenuti je da se kod pasa točan alergen ne može otkriti tako brzo kao kod ljudi, već je potrebno kontinuirano praćenje stanja psa te provedba velikog broja pretraga. Na temelju njih veterinar postavlja dijagnozu i određuje dominantni alergen koji uzrokuje ovu pojavu.

Učinite sve što je u vašoj moći za psa

Kako se vaš pas ne bi borio s alergijama, vrlo je važno učiniti sve preventivne radnje koje mogu eliminirati određene alergene poput sline buhe koje uzrokuje parazit. Vrlo je važno psa očistiti od parazita te kontinuirano provoditi prevenciju protiv parazita u smislu nošenja ogrlica protiv parazita ili pak primjenu sredstava protiv buha i drugih nametnika. 

Što je alergijski dermatitis kod pasa uzrokovan buhama? S veterinarom Roryjem | Moj kučni ljubimac i ja

Kada govorimo o drugim alergenima kao što su trava i okoliš, jedino što možete učiniti jest da izbjegavate tu vrstu okoliša, odnosno trave na za koju primijetite da je vaš pas razvio alergiju.

Hrana za pse bez žitarica prilagođena je psima koji pate od alergije ili imaju intoleranciju na žitarice. To je zapravo hrana za pse bez glutena, jer psi, kao i ljudi, mogu razviti intoleranciju na gluten. Čitajte više u članku…

Članci iz iste kategorije

Leave a Reply

Your email address will not be published.