Nočni ciljnici za bolji pregled po mraku

Nočni ciljnici su jedna vrlo interesantna tema za svakog avanturista, ljubitelja lova i ribolova te one koji će tek postati isti. Od prvog dana postojanja čovječanstva, čovjek u sebi ima potrebu za vremenom u prirodi. To druženje sa životinjama može biti i adrenalinski sport, s obzirom na to da se mnogi danas bave lovom na jelene, veprove i ptice.

Treba imati na umu da pričamo o legalnom lovu za kojeg morate biti registrirani – isti se radi na specifičnim područjima gdje su napravljene čeke te morate proći određene provjere i mjere predostrožnosti. Nikako ne podržavamo niti opravdavamo krivolov – za sve postoji vrijeme i mjesto, a floru i faunu treba čuvati kako bismo u budućnosti mogli uživati u njoj jednako ili bolje nego sada.

Što su to nočni ciljnici?

Nočni ciljnici korisni su komad pribora koji pomaže lovcima da bolje uoče i kontroliraju kretnje plijena – mogu napraviti jako veliku razliku na nekom loše osvijetljenom mjestu.

Nočni ciljnici imaju specijalnu termičku tehnologiju
Kvalitetni nočni ciljnici dostupni su u raznim cjenovnim rangovima

Kod nočnih ciljnika jako je bitna kvaliteta leće te općenita optička izvedba. Plastika, metal i kućište okolo bitno je samo po pitanju kompatibilnosti s oružjem te dugoročne kvalitete, ali neće narušiti trenutno iskustvo. Kako biste imali najbolje moguće iskustvo, definitivno biste trebali uložiti u neke bolje brendove i nabaviti leće koje na tržištu slove kao kvalitetne. 

Razne vrste ciljnika

Danas mnogi nočni ciljnici za pušku dolaze s dodacima, IC osvjetljivačima ili lampama koje rade na:

Radi se o tehnologiji koja nam olakšava samo ciljanje i preciznost te ovisno o vašim vještinama mogu biti izuzetno korisne. Čak i profesionalci vole ovu opremu jer im pomaže pri „skidanju tereta“ s očiju – nemojte više škicati i mučiti svoje očne jabučice, pogotovo ako inače imate dioptriju, astigmatizam ili neke druge očne probleme.

Cijena i popravak

Kvalitetni nočni ciljnici dostupni su u raznim cjenovnim rangovima i njihova cijena može biti strmoglavo visoka ovisno o tome koja je kvaliteta izrade, zbog čega se mnogi okreću kupnji polovnog materijala. Imajte na umu da se mora raditi o modelu koji se relativno lako popravlja ili barem postoje zamjene za te svjetiljke i žaruljice – tako ćete moći popraviti problematične točke ako se nešto desi u skorijoj budućnosti.

Video: Nočni ciljnic Seer 50 Plus

Nešto rjeđe, ali praktičnije su ponude u kojima nočni ciljnici imaju specijalnu termičku tehnologiju koja će vam pomoći da primijetite objekte i u mraku. Svakako bi bilo dobro da ovakve proizvode vidite uživo, s obzirom na to da možete isprobati njihovu kvalitetu i vidjeti kako vam sjeda korištenje, ali ako se odlučite za online kupovinu, definitivno provjerite neke stavke.

Što pogledati prije same kupovine?

Cijena na tržištu, politika privatnosti, način plaćanja i dostave te garancija i prava kupca pri povratu ili zamjeni proizvoda samo su neke od stavki koje je dobro proučiti i pregledati prije no što se bacite u kupovinu.

Video: Nočni ciljnic NP-22

Uspoređivanje ovakvih proizvoda međusobno je izuzetno bitno, pogotovo po pitanju cijene, jer tržište na našim prostorima nije jako veliko pa razlike u cijeni znaju biti dosta dramatične, a isto tako nisu svi nočni ciljnici jednaki, pa treba detaljno proučiti karakteristike svakog.

Nočna optika za lovce

Nočna optika korisna je svakom lovcu i avanturistu koji se zaputi na mjesta gdje je osvjetljenje slabo ili ga uopće nema. Neki preferiraju loviti isključivo po noći jer svaka životinja ima drugačiji bioritam i to je bitno pratiti. Naravno, ljudski vid nije ni blizu životinjskom što se tiče noćne preglednosti te zbog toga mnogi preporučuju korištenje nočne optike.

Nočna optika uključuje i:

  • dalekozore
  • monokulare
  • spottere
  • teleskope 
  • termalne promatrače

Svaka od ovih komponenti je drugačija i ima drugačiju direktnu primjenu, zbog čega ćete morati dobro razmisliti o tome koja vrsta lova je praktična za vas i što je vama zaista potrebno.

Pripazite na karakteristike proizvoda

Dobro je fokusirati se na veličine i rezolucije detektora i zaslona te na samu težinu aparata – ne zaboravite da postoji mogućnost da promatrate i lovite dugi period vremena te da morate opremu držati u rukama dosta dugo. Zbog toga je bitno da ona ima neku traku za držanje ili da je barem ponešto lakša – tako ćete lakše podnijeti taj problem.

Isto tako, nočna optika je jako dobar način da svoju staru opremu nadogradite i da postane puno modernija bez da morate ulagati jako velike novce u nove puške i nove tehnologije koje su danas na tržištu prilično skupe. Imajte na umu da je svaka investicija dobra investicija, pogotovo što se tiče nočne optike koja se uvijek može dalje preprodavati i definitivno ne izlazi iz mode.

Članci iz iste kategorije

    Nije pronađen