Najvažniji dio moto opreme

Kada govorimo o sportovima, ali i rekreativnim aktivnostima, motociklizam se i dalje smatra jednim od opasnijih sportova. Riječ je o sportu koji se obavlja pri velikim brzinama i često izazovnim terenima i stazama. Upravo je zbog toga za svakog motociklista, osim kvalitetnog i tehnički ispravnog motocikla, vrlo važna i dobra i kvalitetna motoristička oprema koja će ga prvenstveno štititi od potencijalnih ozljeda, a onda mu u nekim situacijama i olakšati vožnju. 

U tom smislu jednim od najvažnijih dijelova motorističke opreme smatraju se motorističke kacige. Naime, one štite glavu motociklista i time štite od potencijalnih smrtnih ishoda i teških trauma glave pa je stoga njihov izbor vrlo važan.

Zlatna sredina kacige za motocikl

Kada govorimo o moto kacigama, tada motociklisti imaju velik izbor jer postoji nekoliko vrsta između kojih mogu birati. Neki od najčešćih modela su:

  • Integrirana 
  • Poluotvorena 
  • Otvorena 
  • Motokros 
  • Modularna 

Za one neodlučne između otvorenih i poluotvorenih, najbolji izbor su modularne kacige koje omogućuju i kacigu otvorenog, ali i zatvorenog tipa.

Specifičnosti moto opreme

Svojom modularnošću i mogućnošću višestrukih načina korištenja, modularne kacige za motocikl jedan su od sve češćih modela za koje se motociklisti odlučuju. Još jedna od njihovih specifičnosti je i to što one imaju zglobni mehanizam koji pomiče bradu i štitnike za lice kada se motociklist zaustavi te se zatim otvaraju te se pretvaraju u kacige otvorenog tipa što je odlična opcija. 

Nevjerovatne moto kacige.

Također, unutrašnjost modularnih kaciga napravljena je od vrlo mekanog materijala, dok se na vanjskom dijelu nalazi vizir za sunce koji služi kao zaštita od sunca i olakšava gledanje i vožnju u ljetnim mjesecima.

Za koga su namijenjene modularne kacige

Za razliku od nekih drugih modela motorističkih kaciga, modularne kacige imaju svoje specifične korisnike, a to su motociklisti koji putuju na duga i opuštena putovanja poput vozača choppera ili putnih enduro motocikala. Tome je tako jer se udobnost modularne kacige zapravo najviše ističe kod ovih korisnika. 

najbolje motoristične kacige
Modularne kacige imaju svoje specifične korisnike.

Činjenica da je moguće otvoriti modularnu kacigu i pretvoriti je u onu otvorenog tipa odlično se pokazala tijekom vožnji magistralama i gradskim ulicama. Ipak, zbog svojih dodatnih mehanizama i dijelova poput naočala modularna kaciga je nešto teža od drugih modela zbog čega se ne preporučuje vozačima snažnih sportskih motocikala kojima se upravlja pri visokim brzinama i turbulencijama. Svaki motociklist može pronaći onaj idealan model za sebe.

Članci iz iste kategorije