Kvalitetni božićni ukrasi za dom

Prosinac donosi mnoge razloge za sreću i veselje, a jedni od glavnih je Božić i advent te božićni ukrasi koji bude sreću kod mnogih. Sve je posebno za vrijeme 12-tog mjeseca, kada su gradovi okićeni i rasvijetljeni te svuda vlada poseban duh dolaska Božića. Jedna od glavnih stvari koje se rade početkom adventa je ukrašavanje kuće s ukrasima, a na Badnjak se kiti bor uz druženje obitelji i dočekivanje Božića.

Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s nekim najvažnijim božićnim ukrasima i njihovom simbolikom.

Simbolika vijenca je svjetlost bez kraja, a predstavljaju ga svijeće i krug. On je simbol vjernosti Božje određenim obećanjima, a prema nekim vjerovanjima smatra se da vijenac predstavlja znak pobjede.

Adventski vijenac je simbol iščekivanja

Svake nedjelje za vrijeme adventa pali se po jedna od četiri svijeće na adventskom vijencu, koji se već godinama pali u domovima katolika diljejem svijeta. Kada se spomenu božićni ukrasi, mnogima će prvo na pamet pasti upravo vijenac i jelka, a razlog za to je njihova najveća popularnost.

Simbolika vijenca je svjetlost bez kraja, a predstavljaju ga svijeće i krug. On je simbol vjernosti Božje određenim obećanjima, a prema nekim vjerovanjima smatra se da vijenac predstavlja znak pobjede. Najčešće imaju 4 svijeće, no postoje i neke varijante vijenca s 24 svijeće, gdje se 20 manjih pali svakoga dana, a 4 veće nedjeljom.

Božićna drvce je tradicija

Božićna drvce, jelka ili bor je definitivno glavni simbol Božića. Iako se kiti tek dan prije, gotovo da nema kuće u kojoj jelka nije okićena na Božić. Kroz povijest, jelka ima dugu povijest i ukrašavanje je prati još iz 16. stoljeća prema nekim zapisima. U početku se je ukrašavala orasima, jabukama, sirom ili papirnatim cvijećem, a danas su već tradicija lampice i kuglice za bor.

Tradicionalno se jelka ukrašava na Badnjak, a iz doma iznosi na blagdan Sveta tri kralja, kada ujedno završavaju i božićni blagdani. Danas se pak jelka ukrašava i početkom adventa, kao i postavljaju razni drugi božićni ukrasi po kućama.

Postoje prirodna i umjetna drvca, a svaka vrsta ima svoje prednosti i mane. Umjetno drvce se može koristiti više godina i ne ostavlja iza sebe iglice, ali ne izgleda dobro kao prirodno. S druge strane, prirodno se osim izgleda može pohvaliti i lijepim mirisom, no iza sebe ostavlja iglice koje je potrebno često mest.

Božićni ukrasi dostupni online

Ako su vam potrebni božićni ukrasi za uređenje doma, tada su razne online trgovine odličan odabir za njihovu kupnju. Zahvaljujući širokom asortimanu proizvoda i jednostavnoj kupnji i dostavi, iz udobnosti vlastitog doma možete naručiti sve što želite s nekoliko klikova mišem. Nakon narudžbe će paket biti poslan na vašu adresu i u svega nekoliko dana dostavljen na vaša vrata.

Članci iz iste kategorije