Kacige za djecu su zaštita na koju možete uvijek računati

Kacige za djecu su nužna pomoć koju niti jedan roditelj ne bi smio ignorirati. Dječje kacige mogu doslovno spasiti život najvažnijem biću u vašem svemiru, vašem djetetu, stoga ga naučite da ju koristi, kako da je stavlja i investirajte u najbolju dječju kacigu koju možete pronaći.

Na tržištu se nalazi velik izbor kaciga, razne cijene, kvalitete i izgleda, ali je važno napomenuti da je jedina koju smijete uzeti u obzir ona koja ima sigurnosne certifikate i garantira stupanj zaštite koji je naveden na njoj.

Važno! Kacige za djecu je potrebno zamijeniti nakon bilo kojeg ozbiljnijeg pada jer se unutar kacige mogu nalazite mikrofrakture koje nisu vidljive golim okom, a koje mogu drastično umanjiti sigurnost vašeg djeteta prilikom sljedećeg pada.

Kako kupiti dječju kacigu i koju odabrati?

Najvažniji sigurnosni faktori prilikom kupnje kacige za dijete jesu materijal od kojeg je napravljena i njena veličina. Kaciga će zaštiti glavu vašeg djeteta jedino ako je optimalne veličine za njegovu glavu pa je dijete obavezno mora probati prije kupnje. Ona mora lijepo sjesti na glavu u području čela i potiljka, a između remenčića i brade smije stati samo jedan tanki prst. 

Potvrdu kvalitete kacige garantirat će vam različite oznake, od DIN EN 1078 do SNELL, ANSI ili CPSC. Ove oznake garantiraju kvalitetu materijala i potvrđuju sigurnosni standard koji je prošao mnoge kontrole.

Najbolje dječje kacige imaju i mnogo ventilacijskih otvora koji će djetetu omogućiti hlađenje glave ljeti i neće ga smetati prilikom vožnje. One su obično:

  • lagane
  • imaju vrlo visoki stupanj zaštite
  • u prorezima se nalaze i mrežice koje štite od insekata

Možete povećati sigurnost djeteta prilikom vožnje bicikla u slabijem osvjetljenju ili mraku tako da kupite model kacige za djecu na kojem se nalaze reflektirajući dijelovi koji će vaše dijete učiniti vidljivijim u prometu, a neka čak imaju i pozadinsko svjetlo.

Prilikom kupnje obratite pozornost i nagodinu proizvodnje jer kacige stajanjem u trgovini gube na čvrstoći i kvaliteti jer njeni zaštitni materijali postaju porozniji.

Zamijenite kacigu za dijete na vrijeme

Kvalitetnije dječje kacige najčešće su i skuplje kacige, ali stoga imaju i duži rok trajanja jer su materijali u njima izdržljiviji. No i takve se kacige s vremenom istroše i potrebno ih je zamijeniti. Ovo osobito vrijedi kod djetetovog rasta jer ako je narastao promjer glave a dijete i dalje nosi istu kacigu to je isto kao da nema nikakvu kacigu – zaštita je u takvim slučajevima nepostojeća.

Važno! Kacige za djecu je potrebno zamijeniti nakon bilo kojeg ozbiljnijeg pada jer se unutar kacige mogu nalazite mikrofrakture koje nisu vidljive golim okom, a koje mogu drastično umanjiti sigurnost vašeg djeteta prilikom sljedećeg pada.

Nakon nekoliko godina doći će i do promjena na kacigi koje su posljedica vanjskih uvjeta, kao što su vlaga, temperatura i znoj. Takve kacige je također potrebno zamijeniti što ranije.

Članci iz iste kategorije